B12 vitamin kémiai formái

Az esszenciális vitaminként ismert B12 vitamin különféle kémiai formákban fordul elő, amelyekről most kicsit részletesebb képet kaphatunk. A vérképzéssel és idegműködéssel járó zavarok, beleértve a vérszegénységet, továbbá a fáradtság, a koncentrálási nehézségek, illetve a különféle memória problémák sok esetben a B12 vitamin hiányát mutatják, amelyekre gyors és egyszerű segítségként B12 vitamin tabletták fogyasztása javallott.

Azonban a B12 vitamin, vagyis a kobalamin hatóanyagként különféle formákban fordulhat elő.

A lehetséges és előfordulható formái:

 - cianokobalamin

- metilkobalamin

- hidroxokobalamin

- adenozil-kobalamin

Ezek a legtöbb B12 tartalmú élelmiszerben és vitaminkészítményben jelen vannak, hiszen egymással szoros rokonságban álló formák. Egytől-egyig, mind a négy fajta ugyanolyan alapszerkezettel rendelkezik, csupán a közös kobalamin molekulához más-más anyag kapcsolódik.

Cianokobalamin

Ennél a fajtánál a kobalaminon egy úgynevezett cianocsoport helyezkedik el, amely egy különösen stabil szerkezet.

Metilkobalamin

Itt egy metilcsoporttal egészül ki a szerkezet és a felszívódás után ugyanúgy kobalaminná bomlik le. E B12 vitamin forma mind a természetben, mind a speciálisan előállított készítményekben jelen van.

Hidroxokobalamin

A B12 vitamin azon formája, amely a legszorosabb rokonságot mutatja a cianokobalaminnal. A hidroxokobalamin gyakran fordul elő természetes módon is egyes élelmiszerekben. A szervezetben a tényleges hasznosulásához elsősorban aktívvá kell alakulnia, azután tudja csak feladatát ellátni. 

Adenozil-kobalamin

Ez a forma is gyakran jelen van bizonyos élelmiszerekben, azonban a B12 vitamin hiány pótlására szolgáló készítmények nem egészen ebben a formájában tartalmazzák.

A négy vitaminforma között hatékonyság szempontjából nincs különbség, mindegyik ugyanolyan hatékonyan szívódik fel a szervezeten belül. A felszívódási folyamat ugyanaz, mindegyik kobalaminná bomlik le és a véráramon keresztül ugyanazokra a területekre vándorol.

A B12 vitamin természetes forrásai elsősorban az állati eredetű élelmiszerek, de nézzük meg felsorolva is, amelyek azok a természetes források, amelyekkel pótolhatjuk ezt az esszenciális vitamin:

 - Húsok

 - Belsőségek

 - Egyes halak

 - magas zsírtartalmú tejtermékek

 - tojás

Bővebben a B12-vitaminról
Újdonság

BioCo B12-vitamin 1000mcg 60db

BioCo B12-vitamin 1000 mcg 60db

Magas dózisú, tablettánként 1000 μg B12-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény

Ár: 2490 Ft
Megnézem

Dr.Herz B12-vitamin 1000mcg + Szerves Cink kapszula 60db

Dr.Herz B12-vitamin 1000 mcg + Szerves Cink kapszula 60db

Magas hatóanyagú, bioaktív vegán készítmény - kapszulánként 1000 µg B12-vitamin, jól felszívódó szerves cinkkel.

Ár: 1990 Ft
Megnézem

WTN B12-vitamin komplexcsepp 20ml

-9% WTN B12-vitamin komplex csepp 20ml

A B12- vitamin felszívódása és hasznosulása a szervezetben egy nagyon komplex folyamat eredménye. Számos tényező együttállása kell a leghatékonyabb vitamin pótláshoz úgy, mint a megfelelő erősségű gyomorsav, hasnyálmirigy enzimek, egészséges bélrendszer, megfelelően érzékeny receptorok és kalcium jelenléte, hogy csak néhányat említsünk.

Ár: 4880 Ft
5390 Ft
Megnézem

BioCo 100% VEGANBioaktív B12-vitamin 1000mcg 90db

BioCo 100% VEGAN Bioaktív B12-vitamin 1000mcg 90db

Magyar fejlesztésű és gyártású termék. A BioCo 100% VEGAN Bioaktív B12-vitamin 1000 μg készítmény a B12-vitamint bioaktív, természetes metilkobalamin formában tartalmazza, kifejezetten magas dózisban (40 000 NRV%).

Ár: 4990 Ft
Megnézem
Újdonság

Interherb B12-vitamin1000 mcg/tabletta 60 db

Interherb B12-vitamin 1000 mcg/tabletta 60 db

A B12-vitamin (Kobalamin) nagyobb dózisban történő étrendi kiegészítése elsősorban fizikai  fáradtság és szellemi leterheltség időszakában, idősek számára, tavaszi/őszi kimerültség idején, valamint egyoldalú táplálkozás esetén ajánlott.

Ár: 2050 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!