Az esszenciális vitaminként ismert B12 vitamin különféle kémiai formákban fordul elő, amelyekről most kicsit részletesebb képet kaphatunk. A vérképzéssel és idegműködéssel járó zavarok, beleértve a vérszegénységet, továbbá a fáradtság, a koncentrálási nehézségek, illetve a különféle memória problémák sok esetben a B12 vitamin hiányát mutatják, amelyekre gyors és egyszerű segítségként B12 vitamin tabletták fogyasztása javallott.
Azonban a B12 vitamin, vagyis a kobalamin hatóanyagként különféle formákban fordulhat elő.
A lehetséges és előfordulható formái:
- cianokobalamin
- metilkobalamin
- hidroxokobalamin
- adenozil-kobalamin
Ezek a legtöbb B12 tartalmú élelmiszerben és vitaminkészítményben jelen vannak, hiszen egymással szoros rokonságban álló formák. Egytől-egyig, mind a négy fajta ugyanolyan alapszerkezettel rendelkezik, csupán a közös kobalamin molekulához más-más anyag kapcsolódik.
Cianokobalamin
Ennél a fajtánál a kobalaminon egy úgynevezett cianocsoport helyezkedik el, amely egy különösen stabil szerkezet.
Metilkobalamin
Itt egy metilcsoporttal egészül ki a szerkezet és a felszívódás után ugyanúgy kobalaminná bomlik le. E B12 vitamin forma mind a természetben, mind a speciálisan előállított készítményekben jelen van.
Hidroxokobalamin
A B12 vitamin azon formája, amely a legszorosabb rokonságot mutatja a cianokobalaminnal. A hidroxokobalamin gyakran fordul elő természetes módon is egyes élelmiszerekben. A szervezetben a tényleges hasznosulásához elsősorban aktívvá kell alakulnia, azután tudja csak feladatát ellátni.
Adenozil-kobalamin
Ez a forma is gyakran jelen van bizonyos élelmiszerekben, azonban a B12 vitamin hiány pótlására szolgáló készítmények nem egészen ebben a formájában tartalmazzák.
A négy vitaminforma között hatékonyság szempontjából nincs különbség, mindegyik ugyanolyan hatékonyan szívódik fel a szervezeten belül. A felszívódási folyamat ugyanaz, mindegyik kobalaminná bomlik le és a véráramon keresztül ugyanazokra a területekre vándorol.
A B12 vitamin természetes forrásai elsősorban az állati eredetű élelmiszerek, de nézzük meg felsorolva is, amelyek azok a természetes források, amelyekkel pótolhatjuk ezt az esszenciális vitamin:
- Húsok
- Belsőségek
- Egyes halak
- magas zsírtartalmú tejtermékek
- tojás